UA-49580755-1

Igaz vagy hamis?

Pörgetem a social media falaimat és látom, hogy valaki az italával pózol a tengerparti naplemente előtt, más a hegyekben büszke arra, hogy egyedül van, egy anyuka pedig szenzációs új programot talált ki a nyári szünetre szabadult gyerekei szórakoztatására. Mindhármuknak nagyon jó, lájkolom is őket épp aktuális hangulatom szerint, hogy megkapják azt a visszaigazolást, ami miatt – felhetőleg – fontosnak érezték, hogy megosszák velünk ezen élményeiket. De közben ott a ki nem mondott kérdés, hogy tényleg annyira jó? Ezek az elkapott pillanatok vajon tényleg leképezik mondjuk az egész napjuk hangulatát? Nem lehet, hogy az ital képe azért került ki, mert alanyunk előtte épp összezördült a párjával, hogy túl sok volt aznapra a városnézés és nem sikerült délután akkorát fürdőzni? Vagy aki a hegyekben egyedül van, nem azért tette-e ki ezt a képét, mert előtte irigykeve nézte a saját üzenőfalán azokat, akik ketten mosolyognak a kamerába? Folytathatnánk – értitek a gondolatom lényegét: igaz-e mindaz, amit látunk? Valószínűleg jónéhány esetben nem teljes mértékben…

Miért csináljuk akkor mégis ezt a kis színezésfélét?

Szociológiai és pszichológiai okait is kereshetjük. Például azt, hogy ha fenn tudjuk tartani pozitív megítélésünket ismerőseink, kollégáink, vezetőink előtt, az további pozitív lehetőségekre nyit majd kaput. Vagy azt, hogy önértékelésünk egy részét a külvilágtól érkező visszajelzés adja, még ha csak lájkok formájában érkezik is az.

Találtam egy kutatást arról, hogy átlagosan mennyit füllentünk egy nap során. Tényleg mindenre van már kutatás 😊 Szóval, nagyjából úgy néz ki a helyzet, hogy minden hatodik ember füllent legalább egyet naponta, az átlag pedig napi kettő. Az összes hazugságok 80%-át ugyanaz a kb 20%-nyi delikvens követi el, itt is érvényesül tehát a Pareto-elv. Azt mondják az okosok, hogy aki gyakran és könnyen füllent, az általában nem is látja ezt morálisan problémásnak, ezért könnyen be is vallja, hogy szokott így tenni. Nagyobb általánosításnak tűnik, de azért idehozom másik megfigyelésüket is, miszerint az erős szociális készséggel és magas IQ-val bíró emberek között több a füllentős, hiszen nekik van memóriájuk emlékezni is arra, hogy hol mit ferdítettek el kicsit.

A kulcs valahol az igazság és valóság egymást nem fedő voltában rejtőzhet, szerintem. Az érzékelésünk szubjektív és a cselekedeteinket belső szükségleteink hajtják, ráadásul az agyunk alapvetően lusta és energiaminimumra törekszik, így összességében gyakran választjuk a kisebb ellenállást, a könnyebb és gyorsabb sikert jelentő utat. Egy nyaralós kép posztolásánál és a lájkok önbizalomnövelő hatása esetén talán ez nem is akkora probléma, ha viszont fontos kérdésekről, másokkal való kapcsolatunkról, netán üzleti döntésekről van szó, akkor fogadjuk meg inkább Yoda tanításait: „A helyes utat válaszd, ne az egyszerűt!”.

#socialmedia #igazsag #hazugsag

Szólj hozzá!