A legnagyobb jóindulattal, de…

Forbes 2018. december

Tizenévesen még kevéssé értettem, hogy mit akar üzenni Dante a Pokol első mondatával:

„Az emberélet útjának felén
    egy nagy sötétlő erdőbe jutottam,
    mivel az igaz útat nem lelém.”*

Aztán ahogy lassacskán eljutok erre a pontra, már látom, hogy értékrendről, hiedelmekről, meghozott döntésekről van szó. Az életünk közepe táján általában már tudjuk, hogy mi fontos nekünk és mi nem, hogy mit akarunk az életünk részének tudni és mit nem és hogy milyen működéseink visznek előre és mik nem. Jó esetben. De van, hogy csak azt tudjuk, hogy ami eddig volt, az nem tetszik, és fogalmunk sincs, hogy merre van az előre. És van, hogy még ezt se tudjuk, csak élünk bele a világba, ahogy esik úgy puffan alapon. Abban nem mernék állást foglalni, hogy kinek jobb vagy egyszerűbb az élete, de van egy olyan megfigyelésem, hogy a sötét erdőben bolyongó ember képes károkat okozni, ha épp egy szervezet vezetése a feladata.

Hiszen vezetőként meghatározó a szerepünk abban, hogy milyen kultúrát alakítunk ki az általunk vezetett társulatban, milyen repertoárt állítunk össze vagy hagyunk jóvá a következő évadra és milyen szerepeket játszhatnak el a vezetőtársaink, kollégáink a darabokban. Ha mindezt csak félelmeink által vezérelve, a biztonságot jelentő fényforrásoknak megörülve tesszük, jó eséllyel öljük ki út közben a játszótársakból a lelkesedést és erősítjük fel bennük is a félelmet.

Vegyük például azt a (hipotetikus) felsővezetőt, aki minden erejét megfeszítve képviseli a cége érdekeit, az összes projektről részletekbe menően tud és a legkisebb botlás esetén is ott terem, hogy helyes útra terelje a folyamatot. Mondjuk azzal, hogy – a legnagyobb jóindulattal, de – pontosan megmondja az érintett vezetőtársnak, hogy az mit és mikorra csináljon meg a kívánt eredmény érdekében. Ezzel elveszi tőle a kudarc (vagy siker) felelősségét, ami kellene ahhoz, hogy a kolléga magáének érezhesse a feladatot és a tanulás lehetőségét, ami pedig amúgy is kritikus kompetencia lesz az előttünk álló évtizedekben. Ráadásként egy „nem vagy oké” üzenetet küld a vezetőtársának, amire leggyakrabban annak a túlélésért felelős hüllőagya (agytörzse) szokott válaszolni: támadással, védekezéssel vagy lefagyással – szerintem ezek egyikse sem az a reakció, amire a céljai felé vinné a szervezetet.

Azt szokták mondani, hogy a fejétől bűzlik a hal. Mondjuk horgász barátaim szerint ez a valóságban nem egészen így van, mert a hal kopoltyújának a színe (és nem a szaga) mutatja meg, hogy alkalmas-e még fogyasztásra a hal maga, de kétségtelen, hogy az is a fején van, úgyhogy használhatjuk a metaforát a szervezetekről alkotott diagnózisokhoz is. Szerintem a döntéseket fel nem vállaló középvezetők, a projekteket fél év alatt döntési pontig sem eljuttató projektmenedzserek és a működési kockázatokat rejtő hibákról hallgató operatív irányítók már a haltest rohadását mutató jelek. Jellemzően ott van mellettük egy felsővezető, aki túlzottan rövid pórázon tartja az állítólagos vezetőtársait és nem ad elég teret a hibázásnak.

Szerintem az agilis módszerekkel vezetett szervezetek a hibák kezelése szempontjából példaértékűek, hiszen gyakran néznek rá egy-egy feladat státuszára és az esetleges félrecsúszások esetén azt keresik, hogy az hogyan lesz a jövőben elkerülhető. Vagyis nem a hibák számát akarják elsősorban csökkenteni, hanem a belőlük való tanulásra szánt időt. Ennek egyik feltétele, hogy kockázatmentesen be lehessen ismerni, ha hibáztunk, másik pedig, hogy minden érintett a megoldásépítésben legyen motivált. Innentől kezdve pedig nem az egyetlen igaz utat keressük a sötét erdőben, hanem folyamatosan elemezzük a lépéseink eredményét és apránként építjük fel a célravezető stratégiát, együtt, csapatként, vállvetve. Így közben akár arra is marad figyelmünk, hogy a saját, egyéni utunk is olyan legyen, amelyre egy teljes élet végéről visszatekintve is megelégedéssel tudunk majd gondolni.

 *Dante Alighieri: Isteni színjáték LA DIVINA COMMEDIA Babits Mihály fordítása

Az írás eredetileg a magyar Forbes 2018. decemberi, nyomtatott számában jelent meg. 

  • Ne maradj le semmiről!

    Kérem, add meg e-mail címed, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről!
    Adatkezelési tájékoztató a Kapcsolat fülön.

    Join 99 other subscribers

  • ‘Az Elég Jó Vezető’ programom a Facebookon fut

  • Twitter posztjaim

  • Mindegyik hasznos valahogyan