Nem lesz vége

Ahogy eleje se volt. Egyszer csak lett itt nekünk egy vírusunk, ami jól felforgatta az életünket. Ha összeszámolnám, hogy hány konferencián és kerekasztal-beszélgetésen volt szó az utóbbi években hőn áhított iparági diszruptorokról, azt kellene mondanom, épp ideje volt egy ilyen pofonnak. Persze arra senki sem számított – és remélhetőleg senki sem kívánta – hogy ilyen áldozatok és károk árán kelljen újragondolnunk a működésünket.

Mert szerintem ennek van most itt az ideje. A gyorsak és éleseszűek már 2-3 hete újratervezésben vannak, a lassabban eszmélőknek viszont még most sincs késő: gondold át, hogy milyen formában lesz szükség a tudásodra / termékedre / szolgáltatásodra abban az új világban, amiben már nem hisszük azt, hogy mindenhatóak vagyunk és elfogadjuk, hogy együtt kell élnünk olyan paraméterekkel is, amikre nincs befolyásunk.

Szerintem időt vesztesz, ha most arra készülsz, hogy minden visszaáll majd a februári rend szerint. Nem fog. Még akkor sem, ha valami csoda folytán egyik napról a másikra újra visszaengednek mindenkit az irodákba/iskolákba/üzletekbe/színházakba. Hat hete vagyunk már itthon, ez az összes nagykönyvi szokás-kialakítás sarokszámát meghaladja (legtöbbször 21 napot/alkalmat szoktak megjelölni erre), vagyis a kollégáid és az ügyfeleid is új utakon járnak már ahhoz képest, amikor legutóbb „találkoztál” velük. Munkába járni, vásárolni, tanulni és szórakozni sem feltétlen úgy akarnak majd, ahogy #covid előtt tették. Kérlek, tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy nem mondogatod tovább, hogy „majd ha ennek vége lesz”. Helyette arra keress választ, hogy az új világrendhez hogy tudsz hozzájárulni a saját/céged erősségeinek kihasználásával!

Én például gond nélkül vittem tovább online a coachingokat, egyéni és csoportos verzióban is, mégsem gondolom sem azt, hogy ugyanolyan hatékonysággal működtünk, mint személyesen tettük volna, sem azt, hogy ezentúl inkább ki se mozdulok majd a nappalink kényelméből. Átgondoltam viszont, hogy milyen plusz szempontok fognak bejönni az együttműködésről való döntések során, ezek például esélyesek:

  • kevesebbet akarunk majd légkondis irodákban lenni,
  • többre fogjuk értékelni, ha egyszerre többen lehetünk jelen egy-egy program során,
  • ki akarjuk használni az online eszközök adta lehetőségeket.

Az én egyik válaszom az „új normál” működésre az lesz, hogy walking coaching üzemmódra állok át, akivel csak lehet, vagyis szabad levegős környezetben, egymástól tisztes távolságban sétálva fogunk beszélgetni. A másik elhatározásom, hogy a vidéki csoportjaimhoz csak egész napos alkalmakra fogok elautókázni és az ország minden tájáról eddig Budapest környéki szállodákba utaztatott csapattagok időt és pénzt is spórolhatnak, ha minden második találkozónkat online ejtjük meg. Egy prezentációra készülő vezető a saját képernyőjének megosztásával demozhatja nekem az előadását akár otthonról is és egyből bele is jegyzetelheti az észrevételeimet, miközben én is itthon őrzöm a sütőben készülő finomságot. Egyszóval igyekszem megtartani a most kialakított hasznos szokásokat, miközben visszapakolom majd a régiből azokat, amik pedig azt tették hasznossá. A rombolóakat, kockázatosakat és feleslegeseket nyugodtan elhagyhatod Te is, amikor az új normádat alakítod ki.

Vezetői készségekről részletesebben olvass ‘Az Elég Jó Vezető Program’ fülön, a cégetekre szabott vezetőfejlesztő programról pedig beszélgessünk szóban! A kettő között kövess a facebookon!

Szólj hozzá!

Discover more from Bánhidi Brigitta - Leadership Coach

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading